martes, 23 de noviembre de 2010

INTRODUCCIÓ

Hem decidit fer el treball dels hàbits alimentaris en dues generacions: en adolescents i en adults. Intentarem assabentar-nos de la forma en que ens afecta el que consumim i si ens preocupen les seues conseqüències, la impresió que ens donen i  a més a més, analitzarem els possibles transtorns alimentaris que es poden ocasionar, normalment en els joves. Com la obesitat, la anorexia, la bulimia … i tambe com poden afectar diversos factors a la nostra alimentacio, com la familia, el clima, la religió...

LA FORMACIÓ D'HÀBITS EN ELS XIQUETS:

Els hàbits alimentaris s'inicien des de la primera etapa de vida del nounat. Cal acostumbar-lo a menjar en unes hores determinades.
Sobre l'educació dels habits hi ha que saber que els xiquets tendeixen a imitar els dels adults que conviuen amb ells.
En l'adaptació als nous gustos i textures, les persones que conviuen amb l'infant deuen ser concients de que estan educant la manera de menjar i d'alimentar-lo.
Els principals errors que fem son picar entre hores i consumir massa proteïna animal y pocs llegums.Cosa que s'oposa a una dieta equilibrada.
Hi ha nens que han de seguir dietes especials a causa de alguna malaltia, com la diabetis, intoleràncies al gluten, a la lactosa, etc.Per a aquests nens és molt important seguir la dieta prescrita per l'especialista per combatre o corregir la malaltia.
Als xiquets solen agradarlos molt els dolços, que no s'han de donar habitualment perque poden provocar desarreglos gladulars, com la obesitat o causar problemes graus de salut.
Per a la inapetència hi ha que seguir les indicacions del pediatra i recordar que es important menjar aliments sans.
La temperatura del menjar deu ser el més paregut a la de la boca.

RECOMANACIONS DELS EXPERTS:

Els metges de familia recomanen tornar als hàbits alimentaris dels nostres pares i avis, tornar a la dieta mediterranea.
Al consum de fruites i verdures deguem incloure aliments rics en antioxidants com les nous.
No obstant, si la ingesta calorífica supera el gasto energètic s'induirà al sobrepés u obesitat.

MENJARS EN FAMILIA:

Es una costum agradable tant per als pares com per als fills. Als xiquets els agrada saber que van a menjar i els pares tenen l’oportunitat de posar-se al dia amb els seus fills.
Els xiquets que participen en menjades en família amb regularitat presenten certes característiques.
Per una altra part, els adolescents son un cas especial. No s’entusiasmen amb la perspectiva de menjar en família. Segurament es perquè estan tractant d’establir la seua independència. Però no en tots els adolescents es aixì.

Mals hàbits alimentaris:
 • No desdejunar: aquesta és la menjada més important del dia, no fer-la ens faria sentir-nos amb menys energia i més fam durant tot el dia.
 • No dedicar el temps necessari per a menjar adequadament.
 • Menjar fins fartar-se.
 • Menjar entre hores.
 • No beure aigua o abusar de les begudes amb gas: és convinent beure un mínim de 2 litres al dia.
 • Abusar dels aliments rics en sucre i grasa: el exes d'aquestos ens porta directement a la obesitat, la diabetes, o afeccions al cor.

Aquests mals hàbits ens podem comportar enfermetats com:

 • Obesitat
  És una enfermetat on les reserves d'energia s'emmagatzemen en el teixit adipós i s'incrementa fins arribar a unes condicions dolentes de salut i l'increment de la mortalitat. Està originada per diverses causes, com l'excés de grasa en l'organisme (en l'adult major de 30 kg/m²).
  Segons l'origen es clasifica en:
 • Deguda a una alimentació excesiva.
 • Deguda a alteracions metabòliques.

El índex de massa corporal (IMC) és un métode que es fa servir per a estimar la proporció de massa corporal.

Efectes sobre la salut: pot causar enfermetats cardiovasculars endocrines, gastrointestinals, renals, genitourinàries, dels teguments, el múscul esquelètic, neurològiques i psicològiques.
S'incrementa la mortalitat.

La combinació d'un consum execiu de nutrients i un estil de vida sedentaria junt a una confiança indeguda al menjar ràpid son la principal causa del augment de la obesitat en la societat occidental.
Certes enfermetats mèdiques i mentals i en especial fàrmacs poden predisposar al patiment d'aquesta malaltia (hipotiroidismo,síndrome de Cushing, deficiencia de l'hormona del creixement)

es necesari tractar adecuadament les malalties subjacens, si existeixen. La dieta deu ser adecuaa a al'activitat fisica necesaria.

Un cas contrari a la obesitat seria la anorexia o la bulimia:

 • L'anorèxia:

És una malaltia mental que consisteix en una pèrdua voluntària de pes, i un intens temor a l’obesitat. Alguns del símptomes son: sensació d’estar gras, practicar exercici físic de forma excessiva, tindre conductes alimentaries estranyes i altre tipus de problemes. Aquest comportament porta conseqüències com son: aparició de pèl, pèrdua de pes i pànic a guanyar-lo aïllament social…

 • Bulímia:

És una enfermetat que pateixen els bulímics, que són les persones que ingereixen molta cantitat d'aliments en poc de temps i després es provoquen el vòmit pel sentiment de culpabilitat.

Les seues causes tenen l'origen en factors biològics, psicològics i socials que empitjoren la visió que el malalt té de si mateix.

Els símptomes típics de la bulímia són els següents:
 • Sobreingesta d'aliments
 • Provocament de vòmits i pràctica abusiva d'esport.
 • Austoestima molt baixa.

Els signes físics que evidencien la malaltia es troben la debilitat, mal de cap, marejos, pèrdua del cabell...

Quan és tractada una persona de bulímia, el seu tractament consisteix en corregir els hàbits alimentaris i psicològics amb terapia o fàrmacs.
Si el cas és molt greu, s'opta per l'hospitalització.

La bulímia afecta a més joves que adults i a més dones que homes i te una mortalitat major que la de l'anorèxia.

ENQUESTES:

Per completar el treball, hem buscat enquestes ja realitzades:

 
El propòsit d'aquesta enquesta és esbrinar si els estudiants estan menjant saludablement i com influeix això en la seva salut.
S'han fet servir qüestions com:
 • Quina edat tens actualment?
 • Quin és el teu sexe?
 • Quin grau curses actualment?
 • Desdejunes diàriament?
 • Etc.
NOTICIES:

També ens hem documentat amb noticies sobre l'estudi del tema tractat als xiquets i, ens hem assabentat de:

Que a València es va fer un estudi dirigit als pares i els resultats van ser que en la majoria dels casos, aquests creien que la alimentació d'ambdós generacions era sana i equilibrada i però en la majoria dels casos estaven equivocats.

Que en estats units la obesitat cada vegada és més freqüent per la influència que tenen els menjars ràpids que tenen un gran contingut calòric, a més a més la pràctica d'esport disminueix en gran medida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario