martes, 9 de noviembre de 2010

Els experts aconsellen tornar als hàbits alimentaris dels nostres pares i avis

A països desenvolupats els hàbits alimentaris han empitjorat. Els adolescents consumeixen més menjar ràpid i tenen una vida més sedentària. Espanya es el terces país més obès del mon, desprès de Estats Units i el Regne Unit.

Els metges de família aconsellen tornar als hàbits alimentaris i costums dels nostres pares i avis, comprant productes naturals, frescs i de temporada, i optar per una forma de preparació senzilla. Es important menjar en família e incloure un pla d’exercici físic compartit amb l’entorn més pròxim. 

En el cas concret de l'alimentació, és fonamental crear a la població uns hàbits dietètics saludables el paper del metge de família és clau, tant per la seva proximitat com pel contacte continu amb el pacient i el seu entorn. Enfront dels hàbits insans imprescindible integrar una educació dietètica i nutricional que formi part dels hàbits de vida dels pacients que passen per la nostra consulta ».

Recuperar la dieta mediterrània.

Sobre hàbits dietètics a Espanya en els últims anys es s'ha produït una evolució de la dieta mediterrània tradicional cap patrons alimentaris propis d'altres societats occidentals, amb una aportació més elevat de greixos d'origen animal, en detriment dels hidrats de carboni complexos i de la fibra vegetal. 

El major consum de menjar ràpid es relaciona directament augment de les malalties cardiovasculars, degut, a la disminució de antioxidants que ingerim en els aliments. Al consum de fruites i verdures hem d'afegir aliments rics en antioxidants, com són les nous, els cereals, la soja, les olives i l'oli d'oliva. Si tota la població augmentés el consum de fruites, verdures i hortalisses fins a arribar als 600 grams al dia, es eduiria en més d'un 30% el risc cardiovascular i de desenvolupar un tumor ».

«No obstant això, si la ingesta calòrica supera la despesa energètic, es induirà l'excés de pes o obesitat, dur una dieta equilibrada, realitzar exercici físic regularment i evitar el consum d'alcohol i tabac són claus en la prevenció de malalties cardiovasculars, una de les principals causes de mort al nostre país ». 

Prevenir l'obesitat.

Gairebé el 14 per cent de la població espanyola és obesa i prop d'un 17 % dels pacients que acudeix al centre de salut presenta aquest problema. Una malaltia directament relacionada amb els estils de vida i que, 
és molt difícil de tractar una vegada instaurada, cal prevenir-la. les persones obeses necessiten un programa individualitzat que inclogui dieta i exercici.


No hay comentarios:

Publicar un comentario