martes, 9 de noviembre de 2010

FORMACIÓ DE HÀBITS EN ELS NENS

Saber menjar
Els factors que condicionen l'alimentació són: l'entorn familiar, el clima, el tipus de societat, la cultura, la religió, etc. Des del naixement s'adquireixen uns hàbits alimentaris per tota la vida.

Quan comencen els hàbits alimentaris?
Els hàbits alimentaris s'inicien amb la primera ingesta de la llet materna o preparada que pren el nadó. Se li acostuma a les seves preses en unes hores determinades. A mesura que va creixent, aquests hàbits adquireixen una base més sòlida.

L'educació dels hàbits
Si la dieta dels adults és variada i equilibrada, el més segur és que la del nen també ho serà. Però si cada persona menja pel seu compte o la compra d'aliments precuinats és habitual, el nen no arribarà a tenir una dieta equilibrada.Una bona alimentació és necessària per a un bon creixement i també és la primera medicina preventiva.

¿L'adaptació a nous gustos i textures?
Quan el nen deixa de prendre únicament llet i passa a ingerir sucs, brous o farinetes, necessiten un període d'adaptació. Quan passa del canvi de textura líquida a la triturada, i després a la esmicolada, el grau d'adaptació augmenta. Per aquest motiu, és important que les persones que conviuen amb el petit estiguin implicades i segueixin unes mateixes directrius: han de ser conscients que estan educant la manera de menjar i d'alimentar.

Els principals errors alimentaris
Donar al nen un excés de proteïna animal o de greix i donar-li molt poques llegums (carbohidrats compostos). Això s'oposa a la base de la dieta recomanada pels pediatres.
Per a una bona alimentació infantil és necessària la proteïna (la carn, el peix, els ous, la llet i derivats). Aquests aliments també contenen greixos saturats. També es troba proteïna en els llegums, els cereals, les fècules i la fruita seca. Els cereals i els llegums són riques en fibres, necessàries per a una bona evacuació.

Altres maneres d'alimentació i les dietes correctives
Hi ha nens que han de seguir dietes especials a causa de alguna malaltia, com la diabetis, intoleràncies al gluten, a la lactosa, etc.Per a aquests nens és molt important seguir la dieta prescrita per l'especialista per combatre o corregir la malaltia.

Els condiments, els dolços i les llaminadures
Als nens solen encantar les llaminadures, la xocolata, els pastissets industrials, els gelats o simplement el sucre que no es poden donar habitualment per diverses raons: poden provocar càries, també poden provocar trastorns glandulars amb problemes d'obesitat, i fins i tot causar problemes greus de salut.

Els horaris de les menjades
És molt important tenir uns horaris fixos per menjar. La variació d'aquest horari pot provocar certa inseguretat, tant a l'hora de dinar com de aixecar-se, de fer la migdiada o anar a dormir.

L'hàbit de picar
Aquest és un mal hàbit que s'ha d'evitar a tot preu, perquè quan el nen menja a deshores i desordenadament, no se sap què menja, però sens dubte acaba seguint una dieta desequilibrada.

La inapetència
Alguns nens tenen una inapetència crònica. Cal saber molt bé què ha de menjar aquest nen perquè no presenti mancances menjant molt poc. Cal seguir les indicacions del pediatre i recordar que també ha de menjar verdura llegums, pasta, papes, fruita, la llet i derivats. D'aquesta manera contribuïm a l'equilibri de la seva dieta.

Les temperatures del menjar
Sempre hem de comprovar la temperatura del menjar. La manera més efectiva de fer-ho és posant una mica d'aliment en el pols de l'avantbraç, ja que la temperatura és la més semblant a la de la boca.

Recordeu que perquè el nen adquireixi uns hàbits alimentaris correctes des de petit és important:

  • Que aquests hàbits alimentaris s'eduquin.
  • Que hi hagi una coordinació de les persones que conviuen amb ell a l'hora de la seva alimentació.
  • Que quan comenci a menjar altres aliments que no siguin llet materna o preparada, es tingui en compte en procés d'adaptació del nen.
  • Que es segueixin uns criteris propis sota la prescripció del pediatre sobre la seva alimentació.
  • Que no es confongui una bona alimentació amb una alimentació excessiva o inadequada.
  • Que és important respectar els gustos propis del nen, però sempre dins del que cap.
  • Que els horaris regulars dels àpats faciliten una bona alimentació.
  •  Que una alimentació variada, adequada i adaptada a les necessitats del nen, és la base d'una bona salut.



http://www.pediatraldia.cl/formacion_hab_ninos.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario